top of page

ZAKŁADKA PRZEZNACZONA JEST DLA OSÓB, CHCĄCYCH WZIĄĆ UDZIAŁ W SZKOLENIU I EGZAMINIE SUSHI PROFICIENCY ORAZ KUROOBI, BEZ UDZIAŁU W KONKURSIE. 
Osoby, które chcą wziąć udział w konkursie i szkoleniu zapraszamy do sekcji KONKURS i ZASADY

Istnieje możliwość wzięcia udziału w szkoleniach oraz egzaminie dla osób, które nie są zainteresowane udziałem w konkursie.

EGZAMIN I SZKOLENIE SUSHI PROFICIENCY

UWAGA! Szkolenie jest dwudniowe i odbędzie się w dniach 20 i 21 maja 2025. Pierwszego dnia odbywa się szkolenie teoretyczne, drugiego dnia - praktyczne oraz egzamin.

Informacje o szkoleniu i egzaminie 

  • Aby wziąć udział tylko w szkoleniu i egzaminie, nie trzeba legitymować się polskim ani ukraińskim paszportem. Ten wymóg obowiązuje tylko w udziale w konkursie! Paszport i obywatelstwo nie mają znaczenia, pod warunkiem komunikowania się i rozumienia języka angielskiego. Szkolenie będzie tłumaczone polski. 

  • Egzamin Sushi Proficiency w formie testu będzie można zdawać w języku angielskim, polskim lub ukraińskim.

  • Egzamin jest pisemny w formie testu - należy zaznaczyć prawidłową odpowiedź.

  • Szkolenie jest płatne. Opłata za udział w szkoleniu oraz egzamin wynosi 2900 PLN + VAT. Numer konta prześlemy w indywidualnym mailu.

  • Szkolenie odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Warszawie/Mysiadło

Jak zapisać się na szkolenie?

  • Zgłoszenie możesz wysłać przez  formularz zgłoszeniowy lub mailem - zakładka WEŹ UDZIAŁ. Zgłoszenia można przesyłać od 15.03.2025 r. godz. 00.00 do 10.05.2025 r. godz. 23.59 i dalej w miarę wolnych miejsc. Zgłoszenia nadesłane przed terminem nie będą rozpatrywane. Zgłoszenia nadesłane po terminie będą rozpatrywane w miarę wolnych miejsc.

  • W opisie napisz, że jesteś zainteresowany tylko udziałem w szkoleniu i egzaminie.

  • W treści wiadomości KONIECZNIE podaj swój numer telefonu - dla szybszej i łatwiejszej komunikacji

  • Zaznacz, czy masz 5 lat doświadczenia w pracy i czy legitymujesz się polskim paszportem - posiadanie paszportu nie jest wymagane w samym szkoleniu i egzaminie.

  • Osoby, które już się z nami kontaktowały - prosimy o złożenie aplikacji zgodnie z zasadami powyżej!

  • Jeśli liczba chętnych do udziału w szkoleniu przekroczy liczbę miejsc - wyznaczony zostanie dodatkowy termin szkolenia. W pierwszym terminie szkolenia muszą wziąć udział wszystkie osoby, które chcą wystartować w konkursie.

EGZAMIN I SZKOLENIE KUROOBI

UWAGA! Szkolenie jest jednodniowe i odbędzie się 23 maja 2025. 

Kuroobi to egzamin dla wszystkich, którzy zdali Sushi Proficiency. To egzamin techniczny, który dokładnie ocenia poziom umiejętności. Do egzaminu Kuroobi można przystępować wiele razy, jeżeli Waszym celem jest samodoskonalenie i chcecie podnieść  swój stopień uczniowski (KYU) albo awansować na stopień mistrzowski, czyli zdobyć czarny pas i stopień DAN.

W czasie szkolenia odbywają się zajęcia praktyczne z elementów, które będą sprawdzane na egzaminie, a potem egzamin.

Elementy:

  1. Technika Katsuramuki – limit czasu: 20 minut 

    • Wykonanie tsuma z rzodkwi (daikon) lub rzepy (kabu) za pomocą techniki katsuramuki.

    • W przypadku rzepy daikon (z której korzystamy w Polsce): należy obrać kawałek o szerokości co najmniej 12 cm  i długości minimum 100 cm i przygotować z niego tsuma.

  2. Sprawienie ryby - suzuki (okoń morski) lub tai (dorada):

    • Rozbiór ryby (tylko filetowanie) – limit czasu: 5 minut (wstępna obróbka – czyli wykrojenie narządów, umycie ryby i zdjęcie łusek osobno).

    • Anago (węgorz morski) lub unagi (węgorz słodkowodny)

Sashimi: ocena przygotowania sashimi – limit czasu: 10 minut

Przygotowanie sashimi z zastosowaniem technik: hikizukuri, sogizukuri, hirazukuri, usuzukuri.

 

CO JEST OCENIANE?

  • Techniki hikizukuri, sogizukuri, hirazukuri i usuzukuri są prawidłowo zrozumiane i wyraźnie widoczne.

  • Użycie noża jest prawidłowe, a kawałki są równe.

  • Zrozumienie charakterystyki ryby, estetyczne cięcie i piękne ułożenie sashimi na talerzu.

Talerz sushi Edo - mae – limit czasu: 40 minut

Przygotowanie kompozycji Edo-mae sushi na jednym talerzu, z użyciem powyższych składników.

Kompozycja ma składać się z 35 do 45 punktów.

Zasady przeliczania kawałków sushi na punkty:

  • 1 szt. nigiri = 1 punkt

  • 1 szt. gunkan = 1 punkt

  • 1 szt. temaki = 1 punkt

  • 1 rolka hosomaki = 2 punkty

  • 1 rolka chumaki; futomaki = 3 punkty

  • 1 rolka battera sushi, hako sushi lub bou sushi = 3 punkty

  • 1 sztuka kazari sushi – 4 punkty

  • 1 rolka kazari maki ( w zależności na ile pokrojono) = 1 plasterek = 1 punkt

 

WSKAZÓWKI:

  • Talerz do serwowania: najlepiej przynieść własne. 

  • Ilość naczyń – dowolna, tzn, można ułożyć sushi na więcej niż 1 talerzu

  • Dozwolone jest przyniesienie własnych liści, kwiatów i innych elementów dekoracyjnych.

CIĘCIE LIŚCI:

Cięcie liści bambusa sasakiri – bonus punktowy (można wykonać do ozdoby talerza z Edo mae sushi ale nie trzeba)

  • Brak liścia sasa: 0 punktów

  • Pocięty liść, ale nie w odpowiednim rozmiarze: 3 punkty

  • Pocięty liść pasuje rozmiarem i dobrze dzieli kompozycję: 5 punktów

  • Dekoracyjny liść bambusa jest estetycznie pocięty i podkreśla wygląd nigiri: 10 punktów

Maksymalna liczba punktów za egzamin: 200

 

Progi punktowe – stopnie KUROOBI:

  • Czarny pas / Shodan (1 dan): od 180 punktów to stopień mistrzowski

  • pozostałe są stopnie uczniowskie:

    • 1. stopień: od 160 punktów

    • 2. stopień: od 140 punktów

    • 3. stopień: od 120 punktów

    • 4. stopień: od 100 punktów

    • 5. stopień: poniżej 100 punktów

Jak zapisać się na szkolenie?

  • Zgłoszenie możesz wysłać przez  formularz zgłoszeniowy lub mailem - zakładka WEŹ UDZIAŁ LUB KONTAKT. Zgłoszenia można przesyłać 10.05.2025 r. godz. 23.59 i dalej w miarę wolnych miejsc.

  • W opisie napisz, że jesteś zainteresowany tylko udziałem w szkoleniu i egzaminie KUROOBI.

  • W treści wiadomości KONIECZNIE podaj swój numer telefonu - dla szybszej i łatwiejszej komunikacji

  • Zaznacz, czy masz 5 lat doświadczenia w pracy i czy masz Sushi Proficiency

  • Koszt - 3100 PLN + VAT

  • w-facebook

© 2019 Poland Sushi Cup

bottom of page